woensdag 1 juni 2011

Bestaan banken over 10 jaar nog? Nee, Google wordt uw bank


Banken hebben geen bestaansrecht meer in de huidige vorm. Afgelopen 10 jaar is het personeelsbestand meer dan gehalveerd. Aantal tussenpersonen is van 20.000 tot slechts 7.000 teruggelopen. Er gebeurt nogal wat in de financiële wereld. Veel bijkantoren zijn weg, postkantoren zijn verdampt in ING kantoren. Fusie ABN AMRO en Fortis is een feit.

Wat is mijn visie op banken?
Logge instellingen met behoorlijk zelfingenomen zakkenvullende beleidsmakers die vastzitten met gouden kettingen in de oude wereld. Bizarre bonussen, allerlei smoezen dat ze goed zijn en elders nog meer waard zouden zijn. Het getuigt van non-respect voor de klant. Zonder eindklant geen bestaansrecht toch? Dat weet zelfs de bakker en de slager in het winkelcentrum. Zelfs nu banken met overheidssteun, ons geld, overeind worden gehouden, toont men geen respect voor de klant. Het gaat enkel om koude cijfers. Relaties bestaan niet meer.

Google is still going strong. Bouwt verder aan alles weten over: wie, wat, waar. En op dit moment van dit schrijven 38 miljard in kas. Daarmee kun je het honderdvoudige verstrekken volgens de huidige (securitisatie) banknormen. 3.8 biljoen is beschikbaar. Toch ruim voldoende om in bankzaken te starten. Steeds meer lees je over de meer dan 200 bankvergunningen die het bedrijf nu al bezit.

Google weet dus alles eigenlijk al, ook van u. U krijgt een Google-rating. Financieel, betrouwbaarheid en nog veel meer kan in kaart gebracht worden. Bedenk daarbij aanvullend een secret persoonlijke omgeving, een soort digitaal paspoort dat alleen voor u inzichtelijk is. Waar al uw persoonlijke zaken aan gekoppeld zijn, zoals uw fiscale aangifte, uw verzekerde status, uw sociale status, uw salaris, uw bezittingen zoals een huis en verplichtingen zoals een hypotheek enz.

Stel dat u wat extra spaargeld bezit en iemand anders wil dit van u lenen
. Aan de hand van wat Google weet van diegene die wil lenen, wordt een risicoprofiel bepaald en u wordt een aanbod gedaan tegen welk geld u dit direct beschikbaar kunt stellen. Wees gerust, de lener zal altijd terugbetalen. Niet betalen, betekent dat je je Google-rating verlaagd. Dan zal niemand meer zaken met je willen doen. Je baan zal verdwijnen, je bent overbodig, je lidmaatschap van de tennisclub wordt geweigerd. Dus geldhandel zal betrekkelijk safe worden in de Google-tijd. En de marge? Google, die kan het doen voor een zeer lage marge, stel maximaal 1%. Geen gebouwen, en alle benodigde kennis van zaken is in huis.


Ga ander werk zoeken als u jonger dan 55 bent en werkt bij een bank? Sluit uw WW verzekering maar vast. U zult hem nodig hebben. En nu omkijken naar ander werk. Ik ben benieuwd wat u van mijn visie vindt. Luchtfietsen? Prima. Ik ben overtuigd dat het binnen 10 jaar zover is.
Laat gerust uw reactie achter. Hartelijke groet, Nico van Koesveld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw bijdrage. Deze wordt na controle mogelijk geplaatst.