dinsdag 6 september 2011

Bezinnen op de "financiële" toekomst, simpel aanpassen is overleven


Begin augustus 2011 kondigde ik herbezinning aan op mijn visie over de financiële toekomst.
Spontaan belde een paar collega's mij op waarop ik dat baseerde. Bleek een stil vermoeden dat bij meerdere personen leeft. Nu hebben doemdenkers niet de meeste sympathie en volgers. Dus voorkomen om deze visie negatief te brengen of als doemdenker te brengen. Het is zaak je negatieve beeld over de toekomst positief te brengen. Dan wordt het wel gelezen, heb je grote kans dat men je advies aanneemt en toepast aan hetgeen jij verwacht. Je bent immers financieel adviseur en men verwacht toch visie van je.

Een maand verder zijn de eerste stevige signalen zichtbaar.
In mei waarschuwde ik al voor een forse daling op de beurs. Inmiddels bewaarheid. Gelijk krijgen is soms helemaal niet leuk. Oorzaken zijn terug te vinden in de onrust in vele Islamitische landen en de giga tekorten van o.a. de Europese landen waarvan het tekort eenvoudig weg niet te financieren is. Er zal een ongekend groot drama op ons afkomen. Failliet van Griekenland is onafwendbaar. Overheden leven op veel te grote voet.

Financieel samenwerken in Europa zal nooit lukken doordat onbetrouwbare olijfolielanden het tekort expres zelf veroorzaken.
Je springt toch ook niet bij als je buurman zijn huis moet verkopen vanwege tekorten? Nu beginnen de eerste scheuren van samenwerking in Europa zichtbaar te worden. Je kunt culturen niet in een paar jaar veranderen. Olijfolie (Griekenland, Italie, Spanje, Portugal) en water ( Nederland, Duitsland, België, Frankrijk) gaan nu eenmaal niet samen. Hoe goed je het ook schud, even later tref je ze gescheiden aan.

De oplossing voor Europa om de eenheid te bewaren is de euro zo snel mogelijk te splitsen.
En zo sterke en zwakkere landen te financieel scheiden. Voldoe je aan de eisen, dan heb je de sterke "oude" euro. Heb je de zaken niet op orde, door welke oorzaak dan ook, dan neem je deel met de nieuwe euromunt. Een zwakkere munt wordt uiteraard niet ondersteund. Daar ligt gelijk een mogelijkheid voor nieuwe landen om toegang te krijgen. Doe je het goed vol vertrouwen, dan heb je een mogelijkheid om toe te treden. De onderlinge wisselkoers zal de problemen oplossen die we nu hebben.

Visie en strategie ontwikkelen kost tijd.
Ik loop niet mee met de massa die denkt dat het wel meevalt. Het lijkt erop dat het een groot ongekend drama wordt. Hier heeft niemand ervaring mee hoe dit opgelost moet worden. De politici, vaak gekozen voor 4 jaar, zijn levensgevaarlijk bezig met korte termijn beleid. Overheden zullen zullen ongekend moeten bezuinigen. De levensstandaard van ons allen zal drastisch omlaag gaan. Die ruimte is er ook.

Als financieel man verwacht men van mij een visie op financiële zaken.
De situatie in Europa ben ik erg bezorgd over. Onervaren politici trachten het verder te analyseren en probeert te beredeneren wat de financiële gevolgen zijn door langzaam toch wat steun te geven. Nu zal de politiek eerst proberen de bodemloze put toch te willen dempen. Dat zit in de natuur van mensen. Onmacht erkennen is niet sterkste punt van politici. Deze put is niet te dempen. De hele wereld kijkt toe hoe Europa doorrommelt, het financiële aanzien van Europa daalt met de dag. De tijden veranderen snel.

Wat gaan wij er van merken? Heel veel!
Jan Modaal, de arbeider voelt het nog amper, inkomen is nog hetzelfde en de prijzen zijn nog niet veel gestegen. Volgend jaar komen we allemaal aan de beurt met fors hogere uitgaven. Het komende jaar zal ook met de vermeende zekerheid fors zijn tol eisen. Banken zullen omvallen, verzekeraars zullen negatieve resultaten vertonen en onderuit gaan. De onzekerheid zal ongekend hard en fors toeslaan.

Wordt vervolgd.

1 opmerking:

 1. > Hier heeft niemand ervaring mee hoe
  > dit opgelost moet worden.

  l'histoire se repete ?

  Hoe vaak is er in de afgelopen paar duizend jaar al een vergelijkbare situatie geweest? Hoezo geen ervaring? Eind jaren 80 was de huidige ellende al voorzien. Iemand luisteren? Natuurlijk niet. Wouter Bos zegt dat de crisis aan ons voorbij gaat. En het volk kiest hem ook nog tot politicus van het jaar.
  Als Nederlanders dan zo dom zijn, pak het ze dan maar af.

  Hoe was het ook al weer? Een boot bouwen als
  de zon schijnt: dan ben je al snel gek!

  Op naar 2019-2020. Kunnen we uit het dal gaan klimmen. Voorlopig eerst nog maar eens verder het dal invallen.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor uw bijdrage. Deze wordt na controle mogelijk geplaatst.