zaterdag 25 januari 2014

Gemeenteraadsverkiezing: kiezers jou laten vinden en aan jouw partij verbinden.Van verkiezingen 1.0 naar 2.0 in 2014

Gemeenteraadsverkiezing is vaak zo saai en voorspelbaar,
2 weken voor de kiesdatum worden politici wakker en na de verkiezing hoor je niets meer. Partijen zijn het contact met de kiezers alweer verloren. Wat ouderwets in deze hypermoderne snelle tijd. Dit kan ook tijdens de verkiezingstijd anders, dit kan beter. Hoe? Door SoMe toe te voegen aan de bestaande manier van kiezers werven. Ik zal de voorzet geven als social mediaondernemer.

Paar aandachtspunten
1.      Wat gaat jouw partij de kiezer geven? En hoe gaat de partij dat geven?
2.       Uitslag gemeenteraadsverkiezing wordt grotendeels bepaald door de landelijke politiek  
3.       Wie de meeste aandacht genereert, heeft de grootste kans op de meeste stemmen
4.       Claim herkenbare speerpunten
5.       Sluit aan bij wat nu leeft in de gemeente onder de burgers
6.       Laat ook na de verkiezing van je horen, beloon je kiezer
7.       In Barneveld kan ik niet één politicus opnoemen die social media echt toepast.

Wat gaat jou partij de kiezer geven? En hoe wordt dat gegeven?
1.       Waarneming: de politieke partij communiceert nauwelijks via SoMe. Er wordt een partijprogramma neer gelegd dat eenmalig de lokale krant haalt en dat is het dan. Twee weken voor de verkiezing wordt de aandacht met een bekende kop ingezet. Bijvoorbeeld een partijprogramma van de SGP hoeft men minder te communiceren, is van minder belang door de trouwe achterban. Andere partijen zullen hier meer en doorlopend aandacht op het partijprogramma moeten vestigen. Binnen de partij denkt men dat de boodschap na louter een artikel in de krant helder is, dat de kiezer wel naar de partijsite zal gaan.  Dan kom je op de site een programma tegen van ellenlange pagina’s. Kort en bondig is bijna niets te vinden. Hoe wil je dan die kiezer bereiken? Die gaat echt niet elk programma doorsnuffelen bij meerdere partijen. 
Oplossing: duidelijk partijprogramma met hooguit 5, liever 3 punten naar buiten brengen die direct voor zich spreken, die moeten je raken. Overige punten staan wel op je site. Deze punten vindt men terug op de partijsite met daarbij de toelichting op dat punt aangevuld met voorbeelden als link toegevoegd. Deze link kun je ook makkelijk verspreiden via social media. Keiharde beloftes met onderbouwing en voor zich sprekende voorbeelden. Zorg dat je bij de kiezer in zijn achtertuin komt. Dat raakt.

Uitslag verkiezing wordt grotendeels bepaald door de landelijke politiek  
2.
       Waarneming: kiezers op de landelijke politiek zullen historisch gezien vaak op dezelfde partij stemmen.  Hoe meer je je laat zien en horen, hoe meer stemmen je zult winnen. Dit komt vaak doordat een duidelijke lokale aansprekende visie ontbreekt, zie onder punt 1. 
Oplossing: Als men dit kan doorbreken, door met veel duidelijkere communicatie de burger direct raken, zal men lokaal wel in beweging willen komen. Lokaal belang staat immers dichter bij de kiezer.

Wie de meeste aandacht genereert, heeft de grootste kans op de meeste stemmen
3.
       Waarneming: twee weken voor de verkiezingen plakt men grote posters met een of andere grijze kop op een billboard zonder een argument en denkt dat is het dan. Dezelfde partijleden lopen dan op een regenachtige winkeldag nog een rondje in het dorp en delen wat nutteloze prullen uit bij een kraampje, wederom zonder de leuke en duidelijke centrale partijboodschap. Hier en daar een zuinige advertentie zonder inhoud en weer die bekende posterkop erbij. Daar bereik je de kiezer, vooral onder de dertig dus nooit meer mee. 
Oplossing: duidelijk aansprekende partijboodschap op de site kort en bondig neerzetten. Ieder partijlid heeft visitekaartjes op zak met de partijboodschap en een verrassing op dat kaartje. Die verrassing staat op je site, op je blog, op Facebook, op twitter. Je deelt deze overal waar je komt, twee maanden van te voren uit. Mensen houden van verrassingen. Trigger ze dus. Deze boodschap kun je breed delen door een paar zinvolle blogs, maximaal 400 woorden, te delen via Facebook en Twitter. Bedenk met Twitter dat de groep lezers in de ochtend, de middag en de avond duidelijk kunnen verschillen. Ook doordeweeks en het weekend zal andere groepen lezers trekken. Professioneel herhalen is dus een must. Leg hierin de uitdaging dat het publiek de boodschap voor jou wil gaan delen. Maak je boodschap leuk. Zorg steeds dat het kort en krachtig blijft. Een leuke boodschap kan men onthouden en blijft dan beter hangen.

Claim herkenbare speerpunten
4.
       Waarneming: weinig herkenning in de speerpunten. “Werken aan welzijn” klinkt geweldig, maar als je naar de toelichting zoekt, verzand je in een dik boekwerk. Herkenbaar zijn de personen die in de raad zitten amper. Nummer twee op de lijst zal nagenoeg niemand herkennen, laat staan waar hij/zij voor staat.
Oplossing: Een drietraps raket werkt geweldig, korte kreet die trekt, tweede stap die korte toelichting geeft en de derde stap is voor een ieder die de complete onderbouwing wil lezen. Maak de boodschap die lokaal echt binnenkomt, tastbaar en leuk. Vooral bij dat laatste zal men sneller genegen zijn de boodschap voor jouw partij te gaan delen. Je wilt immers de ander deelgenoot maken omdat dit ook goed voor jou is als kiezer.  Zorg voor een duidelijke vergelijking op jouw site waarom jouw partij het beter doet dan de andere partijen. Vergelijken op onderwerp met de andere partijen is behoorlijk sterk en ingeburgerd in de reclamewereld. Pas een gratis lokale stemwijzer toe van de lokalestemwijzer.nl. Een complete vergelijking door een onafhankelijke partij bijvoorbeeld een uitgever kan ook sterk zijn, echter dan mis je de emotionele onderbouwing die jij als partij wel op de partijsite kunt laten plaatsen.

Sluit aan bij wat nu leeft in de plaats onder de burgers
5.
       Waarneming: partijpunten raken het publiek onvoldoende blijkt telkens weer. Door onbekendheid en het blijft niet makkelijk hangen. De betrouwbaarheid en gebleken uitvoering van in het verleden gedane beloftes zijn niet terug te vinden.
Oplossing: Maak je partijpunten tastbaar en vooral leuk zoals eerder genoemd. Maak het deelbaar. Ga de dialoog aan. Maak jezelf bereikbaar. Onderbouw je betrouwbaarheid door in het verleden gedane beloftes te hernoemen met het bereikte resultaat. Zorg dat dit ook direct op de site terug te vinden is.

Laat ook na de verkiezing van je horen, beloon je kiezer, maak deze fan van je partij.
6.
       Waarneming: na de verkiezingen viert menig partij gelijk zijn eigen feestje en zijn de gedane beloftes al weer vergeten, onder het mom van samenwerken is compromissen maken. 
Oplossing: laat zien dat je blij bent met de mensen die op jou gestemd hebben.  Als het goed is, heb je die meer in beeld gekregen door Facebook en Twitter. Ineens is je aanhang bekend, geen anonieme stemmers meer. Geen leden van de partij, wel stemmers in beeld. Maak ze fan! Zo kun je contact houden met je (partij) volgers. Daar kun je ook tussentijds in de politieke periode steeds weer een beroep op doen. Zonder dat men lid is, komt toch de kiezer in beeld als je een goed social media beleid voert. En blijf contact houden met je kiezer. Over vier jaar gaat deze weer stemmen, wellicht op de partij waar deze het meeste van verneemt. Beloon de kiezer, dit kan nog makkelijker als deze je fan is.

In Barneveld kan ik  niet één politicus opnoemen die social media echt toepast.
7.
       Waarneming: Een paar tweets, een persartikel in de krant over het partijprogramma. Een poster op een billboard en dan stopt het. Geen tastbare opbouw, niets van dat alles, want verkiezingen daar begin je pas twee weken van tevoren aan, zoals je het altijd gedaan hebt. Tja, dan verandert er niets, als jouw partij en de partijpersoon niet verandert. Voorbeeld: ik probeerde een politicus te bewegen dat hij op Twitter zijn beleid op dat moment even zou profileren. Het antwoord wat ik kreeg was “onder welke steen heb jij de afgelopen week gelegen?” Voor een politicus een enorme schadepost. Je zet een volger,  misschien wel een kiezer te kakken, terwijl je eigen boodschap niet verder komt dan je foto op een poster of een aanhanger met de partijnaam.  
Oplossing: duidelijk partijboodschap in beeld brengen. Telkens weer. Niet iedereen leest op hetzelfde moment je boodschap via social media. Kracht van de herhaling. Tussentijds mag een kleine toevoeging de boodschap scherper stellen. Triggers in je boodschap, lok ze naar je site. Laat ze deelnemen. Betrek de kiezer bij je site, daag deze uit. Zeg wanneer je waar te vinden bent, welke actie je hebt. Dan gaat de kiezer op je stemmen.

Als alle partijen meedoen vorm je als gemeente één groot digitaal politiek portal.
De eerste reacties zijn er van de lokale politici, we zetten de jongerenafdeling er op. Net of die het wel begrijpen! Jong zijn is geen garantie op succes met SoMe. Als die het begrepen hadden, dan had je al een succesvol politiek SoMe beleid. Dan had je die kans al gepakt. Niemand heeft echt wat in Barneveld. Neem een specialist in de arm die weet hoe het werkt. Kijk naar Amerika, die begrijpen het. Maak een bereikbaar doel in overleg met je SoMe specialist. Dat plan loopt synchroon mee met het traditionele verkiezingsprogramma. SoMe is een extra manier ernaast en nauw aansluitend op het huidige programma.

Een paar reacties van burgers en ondernemers zijn:
Verder als folders uitdelen met hun belang komen politici niet.

Koes, waar maak je je druk om? Helpt toch niets, niemand luistert er.
Politici luisteren toch niet naar mij, ook niet naar jou. 
Politici weten niet wat er bij mij speelt.
Journalisten zijn er nog niet aan toe om het medium SoMe breed toe te passen.
Je steekt je kop boven maaiveld uit, daar houden in de politiek niet van, pas maar op.
Partijen smeren elkaar toch stroop op de mond want ze zijn veroordeeld tot elkaar.
Contact met de burger ontbreekt: ik steek er geen tijd meer in, ik stem niet meer.

Livestream video en twitterscherm op debatavonden
Op de plaatselijke verkiezingsdebatavonden zou het stimulerend zijn een extra presentatiescherm met alle tweets met hashtag #bk14 of #0342gr en een live videostream te plaatsen voor de thuisblijvers. Dit goed ondersteunen in de media. Dan krijg je wellicht wat meer betrokkenheid. 


Ik zou zeggen, na het lezen van dit blog, laat het diep doordringen en pak die kans voor extra stemmers!

3 opmerkingen:

 1. Na het lezen van je blog schoot mij 1 ding te binnen: social media draait nu in hoofdzaak om het delen van ervaringen, maar waar we natuurlijk naar toe moeten is een mengeling van entertainment en waarde. Soms zal dat over generieke netwerken gaan (Facebook, Twitter, Google+, etc.), soms over specifieke netwerken (denk aan Alibaba voor B2B). De politiek kan gebruik maken van generieke netwerken om een zo groot mogelijk publiek te informeren en te engagen (en zet daar zo veel mogelijk van je leden op in), en van open en besloten groepen binnen die netwerken om dieper op de materie in te gaan. Ik ben het met je eens dat de politiek op dit vlak nog enorm kan winnen en de democratie op deze manier dichter bij de mensen kan brengen. Helemaal als die conversaties niet beperkt blijven tot een verkiezingsperiode, maar doorlopend mensen van informatie voorzien, verantwoording afleggen en betrokkenheid vragen (meningen) bij het innemen van standpunten voor nieuwe problemen. Afijn, genoeg stof om over nat te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deelbaar, concreet en tastbaar. http://www.youtube.com/watch?v=DcFeMcaiw5Q ons filmpje over waarom mensen moeten gaan stemmen 19 maart in Barneveld. #Pro98

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nico,
  Opmerkelijk en scherp bericht. Inderdaad komen de meeste politici ook niet verder dan “wij van wc eend bevelen wc eend aan” als je naar de tweets kijkt. Jij bent dan ook wel een uitdagend voorbeeld van de andere praktijk. Aan de andere kant kun je zien dat de leercurve flink omhoog gaat de laatste weken. Twitter, facebook en website worden meer dan ooit ingezet.
  Zelf heb ik veel bewondering voor de tomeloze inzet van deze lokale politici. Als nieuweling zie ik dat de direct gesprekken en de verhalen met de inwoners meer invloed hebben dan van buiten gedacht. Je moet het maar naast een drukke baan doen. Mijn petje af voor alle Barneveldse lokale politici.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor uw bijdrage. Deze wordt na controle mogelijk geplaatst.