donderdag 16 februari 2012

Hypotheekadvies is nooit gratis, dat bestaat niet!Let op: advies kost geld


Een financieel advies is toch gratis? Dat lijkt misschien zo, maar niets is minder waar. Een advies kost geld; vroeger, nu en dat zal in de toekomst zo blijven.

Tot voor kort was het makkelijk. Je ging langs een paar adviseurs om een advies in te winnen. Uiteindelijk maakte je een keuze voor een van de adviseurs en die regelde dan bijvoorbeeld jouw hypotheek.

Een advies leek hierbij gratis. Je zag immers nooit een factuur van de adviseur. De kosten voor het advies werd betaald door de aanbieder van de hypotheek die jij hebt afgesloten. De adviseur kreeg na het regelen van het product een provisie.

Voordat je aan een advies toekomt, wordt tegenwoordig het eerste gesprek besteed aan het uitleggen van de dienstverlening van de adviseur. En heb je het ook over de kosten van het advies. Vrijblijvend bij meerdere adviseurs een compleet adviesgesprek voeren is niet meer.

Een financieel advies krijg je van drie soorten adviseurs:
- de adviseur van de bank
- de adviseur van een adviesketen
- de zelfstandig adviseur

Zij geven allemaal een zo goed mogelijk advies, maar er is een groot verschil: de onafhankelijkheid en de wijze waarop de adviseur geld verdient.

De adviseur van de bank is niet onafhankelijk. Die geeft een afhankelijk advies volgens de eigen bankrichtlijnen en vervolgens vult hij het in met de producten van zijn bank. Een gekleurd advies dus. Omdat het advies gericht is op enkel het bankproduct te kunnen verkopen, hoeft er geen marktbreed aanbod vergeleken te worden. Hierdoor kan de bank in theorie een lager adviestarief hanteren. Er wordt feitelijk alleen gekeken of het bankproduct past binnen de wettelijke kaders. Je betaalt voor een afhankelijk advies. Hier is niets mis mee, maar wel belangrijk om te weten.

De adviseur van de adviesketen. Die werkt met het gerichte aanbod binnen de franchiseketen. Is vrij in de keuze wat deze u aan kan bieden binnen dit aanbod. Doordat de adviseur een behoorlijke afdracht heeft door deelname aan de formule van de franchiseketen is deze adviseur vaak duurder dan de onafhankelijke adviseur. 

En de onafhankelijke adviseur? Die geeft jou een advies dat je kunt invullen met producten van veel verschillende aanbieders. Een ongekleurd advies dus. Een goede adviseur kan deze producten ook voor je regelen. Doordat er geen extra kosten van franchiseketens zijn, vaak tegen de scherpste kosten.

Samen met je adviseur bespreek je welke werkzaamheden hij voor jou gaat uitvoeren. Daarvoor kom je een prijs overeen. Jij betaalt de kosten voor het advies rechtstreeks aan de adviseur. Duidelijk en overzichtelijk. Alle adviseurs is inmiddels al overgestapt naar deze werkwijze.

De duidelijkheid zorgt ervoor dat je makkelijker adviseurs en prijzen met elkaar kunt vergelijken. Je wordt hierbij ook geholpen door websites als Advieskeuze

Uiteindelijk bepaal je zelf met welke adviseur jij in zee wilt gaan. Hou hierbij rekening met het feit dat de adviseur van de bank enkel het eigen product over de tafel kan schuiven, het is een keuze, uw keuze. 


Hartelijke groet, Nico van Koesveld,
Met dank aan eerstestap.nl

1 opmerking:

  1. Het verdient wellicht aanbeveling te vermelden dat adviseurs van een adviesketen niet altijd voor iedere geadviseerd product dezelfde vergoeding ontvangen. Het advies is dan mogelijk vervormd door die afhankelijkheid.

    Ten slotte: overal waar de vergoeding een percentage is van bijvoorbeeld de hoofdsom, is er een groter belang bij hogere hoofdsom.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor uw bijdrage. Deze wordt na controle mogelijk geplaatst.