vrijdag 31 augustus 2012

Independer steekt mes in de rug van tussenpersoon

Independer (IP) belazert ons allemaal. Een scherp mes in de rug van de hypotheekadviseur. Niet de beste wint, maar degene die slaafs tekent voor verlammende voorwaarden, wint. 

Independer introduceerde als eerste in Nederland de hypotheekcheck om de beste hypotheekadviseur te kunnen vinden. Een goed initiatief. Vragen van deze check zijn in overleg met de AFM opgesteld. Maar,  IP voegt er nog een eigen (verlammend) sausje aan toe. Bezoekers, wekelijks 7.000, op zoek naar de beste hypotheekadviseur krijgen namelijk gelijk een aanbod voor andere verzekeringen. Dat is geen onafhankelijkheid. Dat is de kas van IP (lees Achmea) spekken. Wel met toepassing van de Wet Bescherming Persoonsgegevens?

Jaarlijks reikt IP de award "beste hypotheekkantoor" uit. Op 6 september 2012 is het zover. Gaat dit gaat op een eerlijke manier? Niet de hoogst gewaardeerde wint, maar diegene die de verlammende voorwaarden tekent waarbij je overigens afstand moet doen van al je rechten, wint, 
terwijl deze een lagere beoordeling heeft.  

IP,
al lang niet independent meer, stimuleert via de tussenpersoon de klanten die hypotheekadvies hebben gehad een waardering in te laten vullen op hun site. Daar komt deze hypotheekklant gelijk in aanraking met het totale aanbod van Independer. Ze zijn immers ook verzekeringstussenpersoon en moeten ook geld verdienen.

Het kost uiteraard geld om deze hypotheekcheck in de lucht te houden. De hypotheekcheck is al jaren zwaar verliesgevend. Werken ze gratis? Wat is dan het verdienmodel? Alle bezoekers, op zoek naar de beste hypotheekadviseur, zijn gratis leads die op de site van Independer (Achmea) in de verleiding worden gebracht om verzekeringen te kopen. 
Independer pretendeert: 

Alles voor de beste deals


De kreet "Beste deals" met verzekeringen kan nooit waargemaakt worden
.
Hoe werkt het? 
Wie betaalt mag meedoen. Independer zegt dat ze bespaart op provisiekosten van de tussenpersoon. Hoe zit het echt? Independer is een betaalde dame. Independer ontvangt een aanbrengpremie én vaak ook provisie. Verzekeraars betalen grof geld voor in de vorm van een aanbrengpremie die soms oploopt tot meer dan 50% van de verzekeringspremie. En als bij IP de klant jaarlijks oversluit naar een andere verzekeraar, kan dat lekker oplopen. Jaarlijks een vette aanbrengpremie die veel hoger is dan de provisie! "Hoezo wij besparen op de hoge provisie?" Wie niet betaalt, mag niet meedoen. Er zijn partijen zoals Van Kampen die daar principieel van af ziet. Een goede zaak.

De kreet "Beste hypotheekkantoor" kan ook nooit waargemaakt worden. Hoe werkt het? De klant vult de waardering en ervaring in op de beoordelingspagina bij Independer. Dit zijn AFMvragen volgens IP. De vragen uit 2008 zijn niet geheel correct en achterhaald door de tijdgeest. Hierover heb ik mijn suggesties naar de AFM aangedragen. De regel dat familie en vrienden niet mogen beoordelen, is een eigen regel van Independer. Dit komt niet van de AFM. Het ingevulde resultaat geeft uiteindelijk 2 cijfers waarmee het kantoor gewaardeerd wordt. De top vijf van genomineerden moet tekenen terwijl alle rechten bij IP blijven. Als een genomineerde niet tekent, komt de volgende op de ranking in aanmerking voor de award. Dus wint niet de beste adviseur, maar de volger terwijl deze afstand doet van alle rechten. Hier gaat het wederom "de beste deal" lek. 

Het verdienmodel. Independer (Achmea) verzamelt op een goedkope manier, over de rug van het intermediair en zijn klant een gigagrote database van wonend Nederland. Daar kun je als de grote Achmea hele leuke zaken mee doen. Vooral als de crisis achter de rug is, biedt deze database enorme perspectieven. Immers de deelnemers hebben allen eeuwigdurend afstand gedaan van alle rechten. 

Is er een "Independent" alternatief? Ja, gelukkig wel. Nog niet helemaal klaar, maar de basis is er. Advieskeuze werkt niet samen met verzekeraars. Sluit familie en vrienden, die vaak veel kritischer zijn, niet uit van deelname. Legt geen verlammende voorwaarden op. Deelt geen awards uit. De werkwijze is simpel, de AFM vragen worden beoordeeld of het advies in orde is bevonden zonder er een cijfer aan toe te kennen.

Waarom heb ik dit blog geschreven? Teken toch gewoon en pak de extra omzet die een award ongetwijfeld opvert. Nee. Onze klanten waarderen op dit moment ons hypotheekadvies met een 9,2. Dit is bijna 6.000 keer gezien bij IP. Zoveel gratis leads voor IP. Als men niet tekent, is men automatisch uitgeschakeld als genomineerde kandidaat 
van "Beste adviseur". De volgende op de ranking, die wel tekent, krijgt de award. De award heeft in feite niet de waarde die het zou moeten hebben. Ik kan er wel om grinniken.  

Ik ben benieuwd hoeveel tussenpersonen geweigerd hebben te tekenen? Diverse collega's hebben wel getekend, omdat ze de omzet hard nodig hebben. De consument vertrouwt er nog steeds op en dus levert een goede ranking absoluut extra omzet op voor de hypotheekadviseur.

Dank voor het lezen, Nico van Koesveld - nico@koesveld.nl

Reacties welkom. Wordt vast vervolgd.


2 opmerkingen:

 1. Ik heb uw artikel over Independer met veel interesse gelezen. Hoewel Independer zich nadrukkelijk profileert als onafhankelijke vergelijker, heeft Independer altijd goed gegeten uit de provisieruif. Ik heb geen mening over hoe een bedrijf zijn inkomsten genereert, maar heb er wel moeite mee als het bedrijf daar hypocriet over is.

  Waarschijnlijk wist u het al, maar in onderstaand vonnis is duidelijk te lezen dat Independer aanvankelijk 50% van de provisie ontving van Optima voor leads:

  http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BE9981

  "2.6. Indien een consument vervolgens via Optima een product afnam en Optima daarvoor van banken of verzekeraars een provisie ontving, betaalde Optima aan Independer aanvankelijk 50% van de ontvangen provisie als vergoeding voor de betreffende lead. "

  Dit aspect van Independer is naar mijn mening onderbelicht en het zou fijn als de consument meer over deze kant van het verhaal zou lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Robin Hood !

  In het zuiden van het land zit Don Quichote. www.afac.nl .

  Collegiale groet

  Harrie Smits

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor uw bijdrage. Deze wordt na controle mogelijk geplaatst.